IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

Edita Žugelj

SLOVENIJA BREZ MEJA, 18. oktober 2018

Sandra Lamberšek Andrejević (spodaj levo), Zoran Doršner (levo zgoraj), Dina Maksumić (na sredini), učiteljica slovenskega jezika in kulture Mateja Kregar (spodaj desno).

Sandra Lamberšek Andrejević (spodaj levo), Zoran Doršner (levo zgoraj), Dina Maksumić (na sredini), učiteljica slovenskega jezika in kulture Mateja Kregar (spodaj desno). Foto: Edita Žugelj

Prisluhnite članoma SD Cankar Sarajevo - Sandri Lamberšek Andrejević in Zoranu Doršnerju ter tamkajšnji učiteljici slovenskega jezika in kulture Mateji Kregar.

Med tremi sarajevskimi zgodbami vam najprej predstavljamo Matejo Kregar, ki je zadnji dve leti učiteljica slovenskega jezika in kulture v Sarajevu, Zenici in Kaknju, od nedavnega tudi v Brezi. Skupine njenih učencev so zelo raznolike, poučuje pa tako potomce Slovencev kot otroke slovenskih diplomatov v BiH.

Zanimiva je tudi pripoved Sandre Lamberšek Andrejević, katere dedek je bil Ljubljančan, babica pa iz Malega Kamna v občini Krško. V Sarajevo sta s tremi otroki prišla leta 1935.

V Sarajevu sem spoznala tudi Zorana in Dragico Doršner, znana sarajevska arhitekta in športnika, oba odlična smučarja. Ravno v tistih dneh sta praznovala 50. obletnico skupnega življenja. Zoran je po rodu Slovenec, njegov ded je bil iz Škofje Loke, babica, Pavla Deisinger, pa z Vrhnike. Zoranov ded je bil predsednik sodišča v Banjaluki.

Na koncu oddaje pa za vse tiste, ki ste ga zamudili v torkovem popoldanskem programu na Radiu Veseljak, še del pogovora z argentinskim Slovencem Mirkom Vasletom, urednikom, novinarjem in voditeljem radijske oddaje Okence v Slovenijo.

SLOVENIJA BREZ MEJA 18.10.2018