mojca horvat Odkrito.si

Mojca Horvat si je podarila novo jadrnico!

meghan markle Svet24.si

FOTO: Meghan Markle ne more več skriti trebuščka

Ženska Petisvet.si

Umreti mora ženska, ki je nosila vsa ta bremena

prometna nesreča, čevelj Svet24.si

V Izoli na prehodu za pešce zbil 13-letnico

Inja Zalta - No Help 1 Svet24.si

Inja Zalta očarala znano romunsko pevko Inno

Ariana Grande Najstnica.si

Ariana Grande končno razveselila oboževalce

kmetija3-22cm Njena.si

Luksuz na kmetiji zgolj past za tekmovalce?

Edita Žugelj

SLOVENIJA BREZ MEJA, 11. oktober 2018

Gostje oddaje: Zorica Bukinac, Slavica Pavlović in Dragica Tešić.

Gostje oddaje: Zorica Bukinac, Slavica Pavlović in Dragica Tešić. Foto: Slovenska skupnost Tuzla

V oddaji vam predstavljamo Slovensko skupnost Tuzla, ki je s slavnostno akademijo ter gosti iz Slovenije in BiH proslavila 25. obletnico delovanja.

Slovenci in njihovi potomci na območju Tuzle ter Bosne in Hercegovine bolj številčno živijo od časov Avstro-Ogrske ter so veliko prispevali k razvoju mesta in širšega območja. Številni so dobili delo kot inženirji in drugi strokovnjaki v rudnikih, kot
obrtniki, državni uradniki, učitelji, ali jih je tja ponesla ljubezen.
Prvo slovensko društvo so v Tuzli ustanovili sredi enega najbolj temačnih obdobij nedavne zgodovine, leta 1993, ko je bila vojna v BiH na vrhuncu, ljudje pa na robu preživetja. Tako je bil temeljni cilj društva najprej preživeti, oziroma zagotoviti humanitarno pomoč za Slovence in njihove potomce, naslednji pa druženje in medsebojno spoznavanje, da bi tako ohranili jezik, kulturo, tradicijo ter identiteto.

Tudi po 25 letih delovanja člani Slovenske skupnosti Tuzla posebno pozornost namenjajo ohranjanju slovenskega jezika, kulture in običajev. Iz pogovorov s predsednico Slovenske skupnosti Dragico Tešić ter učiteljico dopolnilnega pouka slovenskega jezika in kulture v Tuzli Slavico Pavlović boste izvedeli več o življenju  Slovencev v mestu, pripovedovali sta tudi o svojih prednikih, s slovensko veleposlanico v Sarajevu Zorico Bukinac pa sva govorili o delu veleposlaništva.

SLOVENIJA BREZ MEJA 11.10.2018