bukovec_brigita1 (1) Odkrito.si

Skrivnostna poroka Brigite Bukovec v tujini

ema 2019_zala kralj_gašper šantl Svet24.si

Kaj pravita zmagovalca Eme o grdih besedah besedah...

Horoskop Petisvet.si

Horoskop od 18.2. do 24.2.2019

denar, prihranki, varčevanje, evri, kalkulator Svet24.si

Ljubljančani, življenje bo še dražje: dražja ...

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Kmetje in kmetica spet iščejo ljubezen

grammy10 Najstnica.si

Slavna raperka popolnoma drugačna

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Žena Isaaca Palme končno pokazala trebušček

Edita Žugelj

SLOVENIJA BREZ MEJA, 4. oktober 2018

Učiteljica, pisateljica in pesnica Cilka Žagar iz Avstralije.

Učiteljica, pisateljica in pesnica Cilka Žagar iz Avstralije. Foto: Edita Žugelj

Pisateljica, pesnica, učiteljica staroselcev, zagovornica njihovih pravic, pa tudi strokovnjakinja za brušenje opalov Cilka Žagar že 55 let živi v Avstraliji.

Cilko Žagar, ki piše in objavlja v obeh jezikih, v Sloveniji najbolj poznamo po njenih romanih Barbara in Magdalena med črnimi opali. Letos poleti je bila znova v domovini in se v Novem mestu predstavila s pesniško zbirko Od tu do tja, nikjer doma, ki so jo izdali pri Združenju Slovenska izseljenska matica.


Cilka Žagar se je rodila v številčni družini na Dobravi ob Krki, prve pesmi je pisala še kot otrok. 1960. je končala učiteljišče v Celju, tri leta poučevala ter se nato z možem Jožetom in sinom odpravila v Avstralijo. V oddaji lahko slišite, kako sta se znašla po prihodu ter kasneje pristala v deželi črnih opalov, kjer je Cilka postala učiteljica in zaupnica staroselskih otrok ter njihovih staršev. Zapisovala je njihove zgodbe, legende, zakone, načine naravnega zdravljenja, njihov jezik. Še naprej se je posvečala tudi pisanju pesmi in romanov; zanimivo je, da imajo vedno slovensko ozadje, čeprav se dogajajo v Avstraliji. Naučila se je tudi brusiti opale.

Kot boste slišali v pogovoru, je bilo Cilkino življenje polno preobratov, ki pa jih je vedno zmogla sprejeti kot življenjske lekcije, ob njih in iz njih ustvarjati ter nanje celo še danes gleda z veliko mero humorja.

SLOVENIJA BREZ MEJA 04.10.2018