4_Isaac in Patricija_fb Odkrito.si

Isaac Palma ima strto srce

Paris Hilton Svet24.si

Zvezdnica mrzlično išče donatorja sperme

Roka, negativna energija Petisvet.si

Če bi vedeli, kaj se skriva za hudobijo

nočna, ponoči, gasilci, reševalci, policisti Svet24.si

Zapeljal s ceste, zgrmel v globel in umrl

brad pitt, angelina jolie Svet24.si

Angelina mu je povedala, da ga Brad ni hotel ...

gaja_decembra_matic_gabriel_01 Najstnica.si

Mlada slovenska pevka spet navdušila

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

Indira pokazala neverjetno spremembo

Edita Žugelj

SLOVENIJA BREZ MEJA, 4. oktober 2018

Učiteljica, pisateljica in pesnica Cilka Žagar iz Avstralije.

Učiteljica, pisateljica in pesnica Cilka Žagar iz Avstralije. Foto: Edita Žugelj

Pisateljica, pesnica, učiteljica staroselcev, zagovornica njihovih pravic, pa tudi strokovnjakinja za brušenje opalov Cilka Žagar že 55 let živi v Avstraliji.

Cilko Žagar, ki piše in objavlja v obeh jezikih, v Sloveniji najbolj poznamo po njenih romanih Barbara in Magdalena med črnimi opali. Letos poleti je bila znova v domovini in se v Novem mestu predstavila s pesniško zbirko Od tu do tja, nikjer doma, ki so jo izdali pri Združenju Slovenska izseljenska matica.


Cilka Žagar se je rodila v številčni družini na Dobravi ob Krki, prve pesmi je pisala še kot otrok. 1960. je končala učiteljišče v Celju, tri leta poučevala ter se nato z možem Jožetom in sinom odpravila v Avstralijo. V oddaji lahko slišite, kako sta se znašla po prihodu ter kasneje pristala v deželi črnih opalov, kjer je Cilka postala učiteljica in zaupnica staroselskih otrok ter njihovih staršev. Zapisovala je njihove zgodbe, legende, zakone, načine naravnega zdravljenja, njihov jezik. Še naprej se je posvečala tudi pisanju pesmi in romanov; zanimivo je, da imajo vedno slovensko ozadje, čeprav se dogajajo v Avstraliji. Naučila se je tudi brusiti opale.

Kot boste slišali v pogovoru, je bilo Cilkino življenje polno preobratov, ki pa jih je vedno zmogla sprejeti kot življenjske lekcije, ob njih in iz njih ustvarjati ter nanje celo še danes gleda z veliko mero humorja.

SLOVENIJA BREZ MEJA 04.10.2018