MIHA_KAVČIĆ Odkrito.si

Miha povsem gol na Pop TV? To je povedal!

Darinka Bukovnik, Natalija Zorman, bančni izpisek Svet24.si

Kdaj je "dobrotnica" izstopila iz Stranke Alenke ...

smrt, umiranje Petisvet

7 stvari, ki jih doživimo v trenutku smrti!

Darinka Bukovnik, Natalija Zorman, bančni izpisek Svet24.si

Kdaj je "dobrotnica" izstopila iz Stranke Alenke ...

matjaz kumelj 1 Svet24.si

Zavrnil je fotografiranje za znano porno revijo

maja zupan miss 2017 Najstnica.si

VIDEO: Kako se pripraviti na lepotno tekmovanje?

lara ziga nominacija Njena.si

Ločili parček: Za obstanek v Baru se borita Lara...

S.G.

NA DANAŠNJI DAN…

JOŽE KREŽE

JOŽE KREŽE Foto: naslovnica albuma

Danes praznuje 80. rojstni dan JOŽE KREŽÉ, harmonikar, komponist, pisec besedil in dolgoletni vodja Ansambla Jožeta Krežéta. Zasavčan se je rodil 10. septembra 1938 v Podkraju pri Hrastniku.
Jožeta je v otroštvu zaznamovala nesreča. Eksplozija granate mu je pri komaj 11. letih permanentno vzela vid. Glasbenik je kljub slepoti pridno vadil harmoniko in kmalu po formiranju ansambla uspešno pariral vsem takratnim ansamblom. Njegov ansambel je bil konstruiran kot instrumentalni sekstet s pevci. Torej klasičnemu kvintetu, po vzoru Ansambla bratov Avsenik, je dodal še bobne.
8747946815edc00916b896b0fc38d53e.jpeg
Pevec Rudi Trojner in trobentar Pepo Dobrovnik sta po Krežetovem ansamblu postala člana Slovenskih muzikantov.

Skoraj tristo ustvarjenih glasbenih kompozicij je prepustil lastnemu navdihu. Kot avtor melodij se je zavedal, da bo najlažje ustvarjal na lastna besedila. Četudi se je v številnih skladbah odlično ujel z besedilo piscem Ivanom Malavašičem, se je zavedal, da se bo njegova ustvarjalna duša, na besedilo tujega avtorja, znašla v krču.
06b21f08b5e4bbc906d2d35e949b7ca5.jpeg
Ansambel Jožeta Krežeta z mešanim pevskim duetom (Olgo Zorko in Karli Arhar)

Jože Kreže ni bil samo stilsko prepoznaven harmonikar.  Ljudje so ga prepoznali tudi po pipi, kot tudi dolgi bradi. Kot komponist se je močno uveljavil v svetu narodno-zabavne in zabavne glasbe. Na Ptujskem festivalu je z lastnimi skladbami slavil enajstkrat. Polka »Stoj še dolgo Ptuj ponosni« je bila že leta 1969 nagrajena skladba na 1. Ptujskem festivalu. V njegovem ansamblu so prepevali številni priznani pevci slovenske zabavne glasbe. Naj naštejemo le: Jože Kobler, Karli (Čarli) Arhar, Rudi Trojner, …
3beba609bc15e9c688c6eedc845cde52.jpeg
Helena Vergles, Jože Kreže in Rudi Trojner

Jože je posledično začel ustvarjati glasbo tudi za izvajalce zabavne glasbe. Samo na legendarnem festivalu VESELA JESEN, je kot avtor slavil trinajstkrat. Le kdo bi ne poznal Krežetove skladbe TA VRAŽJI TELEFON, ki sta jo leta 1970 na Veseli jeseni izvajala Alfi Nipič in Neca Falk? Pisal je tudi za Čarlija Arharja, Jožeta Koblerja, Janka Ropreta, Sonjo Gabršček, Edvina Fliserja, Francija Rebernika, Bora Gostiš0, Braca Korena in številne druge priznane izvajalce.
Jože Kreže, ki že dolga leta živi v Mariboru priznava, da je v glasbi in z glasbo dosegel več, kot si je kadarkoli predstavljal.
Jubilantu iskreno čestitamo in mu voščimo še na mnoga zdrava leta!
Ekipa RTV Veseljak