Dobra kuha: Luštrkajca

luštrkajca

luštrkajca Foto: n.c.p.

Poznamo postopek priprave te pogače?

Gorenjska pogača iz mlečnega kvašenega testa, ki ga razvaljajo, zabelijo s stopljenim maslom in potresejo s sesekljanim luštrekom. Delajo jo predvsem spomladi in poleti, ko je luštreka na pretek.
Tudi mi bomo tokrat kuhali z luštrekom in sicer bomo pripravljali kruh. Dodali bomo še čebulo in ocvirke. Slastno bo...boste slišali.
Sestavine: 
1 kg moke
1 kocka kvasa
1/2 čajne žličke sladkorja
1 dl olivnega olja
2 dl mleka
sol
2 večji čebuli
ocvirki
luštrek

Sredi presejane moke naredimo luknjo, vlijemo 2 dl mlačnega mleka, zdrobimo kvas in dodamo sladkor. Ko kvasec vzhaja, dodamo sol, olivno olje ter še vsaj 2 dl mlačne vode, odvisno od moke. Pokrito pustimo vzhajati.
Med tem naredimo nadev. Stopimo ocvirke, jih primešamo sesekljani čebuli in na hitro podušimo. Ohladimo in dodamo vsaj tri žlice sesekljanega luštreka.
Vzhajan kruh pregnetemo še enkrat, razdelimo v dva hlebčka ter ju razvaljamo nekako kot za potico. Nanesemo nadev, zvijemo in pustimo raje na hladnem, da nam počasi vzhaja.
Pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinj 15 minut, nato znižamo na 180 stopinj.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019