serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za sredo, 16. januarja

Baba Vanga Zemlja Petisvet.si

Baba Vanga ni dovolila, da bi to izvedeli takoj!

brexit, eu, london Svet24.si

Vsesplošno razočaranje nad odločitvijo ...

kate william Svet24.si

Zaradi tega bosta William in Kate izgubila svoj ...

Kim Kardashian Najstnica.si

Kim priznala, da pričakuje novega

Vid Valic Njena.si

Vid Valič spregovoril o materinem raku

j.u.

Radio Veseljak po novem slišen v DAB+ omrežju!

Radio Veseljak na DAB+

Radio Veseljak na DAB+ Foto: Dušan M24

Zahvaljujoč digitalni tehnologiji DAB+ je Radio Veseljak po novem slišen v vseh slovenskih regijah.

Ker preko FM frekvenc v večjem delu Slovenije program Radia Veseljak ni dosegljiv, smo se na željo številnih ljubiteljev domače glasbe odločili, da poskusimo pridobiti pravice za oddajanje preko novega digitalnega sistema DAB+.

V prvo slovensko nacionalno digitalno radijsko omrežje R1, ki od 2016 oddaja v DAB+ tehnologiji, je trenutno vključenih 15 radijskih programov, po novem je med njimi tudi program Radia Veseljak. DAB+ je sistem prizemnega oddajanja radijskih postaj. Za sprejem signala potrebujete radijski sprejemnik, ki ima oznako DAB+, ti sprejemniki pa še vedno sprejemajo tudi že poznane FM frekvence.

Na trgovskih policah že lahko najdemo tudi avtomobilske radijske sprejemnike za sprejem DAB+. Tudi proizvajalci avtomobilov v določene modele že serijsko vgrajujejo DAB+ radijske sprejemnike.

Radio Veseljak in trgovina Najnakupi.si sta za vas izbrala osnovni model sprejemnika, ki ga lahko naročite na brezplačni številki 080 61 16. 

96259395995630c6c48761f3500d22e9.jpeg

Še odgovori na nekaj najpogostejših vprašanj:

Kaj je DAB+?

DAB+ je kratica za Digital Audio Broadcasting. Digitalno oddajanje radijskega signala je kakovostnejše od FM oddajanja, brez motenj in z boljšim zvokom.

Zakaj se uvaja DAB+? Zaradi bistveno boljše kakovosti signala in zanesljivosti pri prenosu. V Evropi je standard digitalnega radia DAB+, ki ga uvaja tudi Slovenija.

Kakšna je pokritost signala DAB+ v Sloveniji? V letu 2018 oddaja signal iz 9. oddajnih lokacij, Tinjan, Nanos, Krvavec, Krim, Trdinov vrh, Plešivec, Pohorje, Ljubljana-Šance in Malič Laško. V tej izvedbi dosega 89% pokritost avtocest in hitrih cest ter 67% pokritost gospodinjstev. Tukaj lahko preverite pokritost signala tudi na vašem domačem naslovu. 

Ali lahko na FM sprejemniku poslušam postaje v DAB+? Ne. DAB+ signal lahko sprejema le digitalni radio z oznako DAB+. Obratno pa lahko, DAB+ sprejemniki omogočajo tudi poslušanje FM frekvenc.

Ali lahko sprejemam DAB + digitalni radio v avtu? Avtomobilski proizvajalci že nekaj časa ponujajo DAB+ radijske sprejemnike in pričakovati je, da vas bodo pri nakupu novega avtomobila na to opozorili, saj je DAB+ zdaj na voljo tudi v Sloveniji.

Več informacij o sprejemu DAB+ signala dobite na brezplačni številki 080 28 68 (klicni center za pomoč uporabnikom RTV SLO).