Dobra kuha: Bučkin narastek s timijanom in feto

bučke

bučke Foto: splet

Bučke so izvrstna poletna zelenjava...

...iz katere lahko pripravimo zelo raznovrstne poletne obroke. Ker vsebujejo veliko vode, vlaknin in so lahko prebavljive, so tudi odlično dietno živilo. Uživamo lahko presne v solati, ali pa jih dušimo, parimo, pečemo v pečici (na žaru), nadevamo, cvremo in pražimo. Odlične so v juhah, omakah, zelenjavnih narastkih, zavitkih, pitah, omletah, sladicah ali zgolj na hitro popečene na olivnem olju.
BUČKIN NARASTEK S TIMIJANOM IN FETO
Bučkin narastek je odlična ideja za okusno in lahko poletno jed, ki jo ponudimo z veliko skledo sezonske solate. Je pa narastek tudi več kot odlična priloga mesnim in ribjim jedem.
Sestavine:
malo olivnega olja za namastitev pekača
4 srednje velike bučke
2 žlici olivnega olje
2 stroka česna
4 vejice svežega timijana
2 veliki jajci
100 ml kisle smetane
2 žlici naribanega parmezana
1 žlica limoninega soka
120 g feta sira, nadrobljenega
2 ščepca sveže mletega popra
1 ščepec soli
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Bučke očistimo in operemo. Polovico ene bučke narežemo na tanke rezine, ki jih stresemo v skledo ter začinimo s ščepcem soli in prelijemo z malo olivnega olja. Dobro premešamo in postavimo na stran. Preostale bučke po dolžini razpolovimo ter narežemo na približno 6 mm debele polmesece.
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Vejice timijana po potrebi oplaknemo pod tekočo vodo in osmukamo. V večjo ponev vlijemo olivno olje in nanj stresemo na polmesece narezane bučke. Na zmernem ognju jih počasi pražimo 4 minute, med praženjem pa jih večkrat nežno premešamo, da se ne zažgejo. Dodamo česen in timijan, dobro premešamo, počakamo, da česen zadiši, nato pa ponev odstavimo.
V skledo ubijemo jajca in jih z ročno metlico dobro razžvrkljamo. Dodamo kislo smetano, nadrobljen feta sir, parmezan, limonin sok in poper. Dobro premešamo.
Manjši pekač za narastke namastimo z olivnim oljem, nato pa vanj stresemo polovico popraženih bučk in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Prelijemo jih s polovico mešanice jajc in sira. Postopek ponovimo z drugo polovico popraženih bučk in zmesi ter zaključimo s plastjo na kolobarje narezanih mariniranih bučk. Narastek pečemo v ogreti pečici 40 do 45 minut - tako dolgo, da se po vrhu lepo zlato rjavo zapeče, na sredini pa ni več tekoč.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019