Dobra kuha: Goveji zrezki v omaki s korenjem

Meso bo postalo mehkejše, če ga damo v skledo, polijemo z olivnim oljem in pustimo nekaj dni v hladilniku.

Goveje meso za pečenje in praženje bo boljše, če bo uležano. Meso bo postalo mehkejše, če ga damo v skledo, polijemo z olivnim oljem in pustimo nekaj dni v hladilniku. V tem primeru pri peki ne potrebujemo dodatne maščobe.

Če je govedo staro, meso uporabimo za močne juhe ali za mletje.

Nasvet - govedina bo ostala bolj sočna, če jo bomo kuhali v večjih kosih.

GOVEJI ZREZKI V OMAKI S KORENJEM IN NJOKI
Goveji zrezki v omaki so eno od bolj priljubljenih domačih kosil. Ker priprava ni pretirano zapletena, se jo lahko lotijo tudi manj izkušenje gospodinje, mehkih zrezkov v omaki pa se razveselijo tudi bolj izbirčni otroci.
Sestavine:
2 žlici olja
1 srednje velika čebula
6 do 8 srednje velikih govejih zrezkov
1,5 žlice gorčice
4 srednje veliki korenčki
sol in sveže mleti poper
500 g (polnozrnatih) njokov
Čebulo olupimo in jo drobno sesekljamo. Na kuhalnik pristavimo ponev, v katero vlijemo malo olja. Počakamo, da se olje segreje, potem pa v ponev dodamo sesekljano čebulo in jo med občasnim mešanjem počasi prepražimo.

Medtem ko se čebula praži, goveje zrezke na obeh straneh rahlo posolimo in tanko premažemo z gorčico. Dodamo jih v ponev s prepraženo čebulo in na obeh straneh lepo rjavo popečemo.
Korenje očistimo, operemo in podolžno razrežemo na četrtine, ki jih narežemo na približno 2 cm dolge palčke. Korenje dodamo v ponev s prepraženo čebulo in popraženimi zrezki. Vse skupaj še malo prepražimo, potem pa zalijemo z malo vode. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med praženjem sestavin. Zrezke pokrito dušimo 50 do 60 minut, da se lepo zmehčajo. Med dušenjem po potrebi prilivamo vodo, zrezke pa nekajkrat obrnemo, da se dobro prepojijo z omako, ki jo po okusu začinimo s poprom.
Tik preden so zrezki pripravljeni, v osoljenem kropu skuhamo njoke.
Na krožnike najprej serviramo zrezke in korenček. Prelijemo jih z omako, potem pa na krožnike priložimo še kuhane njoke. Pripravljeno jed postrežemo.

Značke: #meso #okusno #zdrav
Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019