Dobra kuha: V kosu pečena cvetača

Cvetača sodi med živila, ki so lahko prebavljiva in odlično vplivajo na prebavo in presnovo.

Primerna je tako za bolnike kot tudi tiste, ki bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov.
V KOSU PEČENA CVETAČA Z MANDLJEVO OMAKO
Ta zelenjavna jed je resnično nekaj posebnega in bo navdušila tudi tiste, ki se nad cvetačo pogosto zmrdujejo.
Sestavine:
1 velika glava cvetače
olivno olje
sol
MANDLJEVA OMAKA
50 g olupljenih mandljev
6 filejev inčunov
2 olupljena stroka česna
2 žlici zmehčanega masla
100 ml olivnega olja
2 žlici vinskega kisa
0,5 skodelice grobo sesekljanega peteršilja
sol in sveže mleti poper po okusu
Rešetko v pečici nastavimo na srednjo višino in nanjo postavimo pekač. Pečico vključimo in nastavimo na 190 stopinj Celzija. Pustimo, da se pekač segreje v pečici. Na dno pečice postavimo posodo z vročo vodo, da ustvarimo paro.
Vzamemo cvetačno glavo in odstranimo vse zunanje liste. Z ostrim nožem izrežemo stržen in pri tem pazimo, da se glava še drži skupaj.
Cvetačo operemo pod tekočo vodo in z odrezano stranjo postavimo na čisto delovno površino. Po vrhu jo prelijemo z olivnim oljem, ki ga z rokami enakomerno razmažemo po celotni površini. Začinimo jo s soljo.

Vroč pekač vzamemo iz pečice in nanj postavimo cvetačno glavo (odrezana stran naj bo obrnjena navzdol). Cvetačo pečemo v ogreti pečici od 45 do 90 minut, med peko pa jo še dvakrat ali trikrat premažemo z olivnim oljem. Cvetača je pečena, ko se zmehča in po vrhu lepo rjavo zapeče. Da dobimo lepo barvo, cvetačo na koncu pečemo z vključenim žarom.

Medtem ko se cvetača peče, pripravimo omako. V ponvi na suho popražimo mandlje. Popražene mandlje ohladimo, potem pa jih v kuhinjskem mešalniku skupaj z inčuni, česnom in maslom zmiksamo v gladko zmes. V zmes najprej vmešamo olje, nato kis in na koncu še sesekljan peteršilj. Omako po okusu začinimo s poprom in soljo.

Ko je cvetača pečena, jo vzamemo iz pečice. Položimo jo na leseno desko in premažemo z mandljevo omako. Narežemo jo na krhlje ali rezine, ki jih prelijemo še z malo omake in postrežemo.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019