mojca horvat Odkrito.si

Mojca Horvat si je podarila novo jadrnico!

meghan markle Svet24.si

FOTO: Meghan Markle ne more več skriti trebuščka

Ženska Petisvet.si

Umreti mora ženska, ki je nosila vsa ta bremena

prometna nesreča, čevelj Svet24.si

V Izoli na prehodu za pešce zbil 13-letnico

Inja Zalta - No Help 1 Svet24.si

Inja Zalta očarala znano romunsko pevko Inno

Ariana Grande Najstnica.si

Ariana Grande končno razveselila oboževalce

kmetija3-22cm Njena.si

Luksuz na kmetiji zgolj past za tekmovalce?

S.G.

Na današnji dan...

leta 1991 se je rodil SAŠO AVSENIK, vnuk legendarnega Slavka Avsenika, harmonikar, in vodja Ansambla Saša Avsenika. Četudi se je v mladosti navduševal nad bobni je kmalu oprtal harmoniko in si še dodatno pridobil naklonjenost svojega dedka. Z neštetimi urami skupnih vaj, se je Sašo prekalil v nov družinski glasbeni up. Leta 2008 je formiral svoj ansambel in od tedaj uspešno razveseljuje domačo in tujo publiko, kjer mu nastopov ne manjka. Ansambel poustvarja pretežno avtorske skladbe bratov Vilka in Slavka Avsenika, veseli pa nas, da je Sašo pričel tudi sam ustvarjat avtorsko glasbo. Njegov ansambel letošnje leto praznuje 10. obletnico delovanja.
Vse najboljše mu voščimo ob njegovem prazniku, Veseljaki!
... na današnji dan pa obeležujemo tudi 20. obletnico smrti pianista, vibrafonista, komponista, aranžerja, dirigenta in slovenskega glasbenega genija, JOŽETA PRIVŠKA (1937-1998). Izobraževal se je na srednji glasbeni šoli v Ljubljani, nato pa je svoje znanje izpopolnil v ameriškem Bostonu na Berklee College of Music. Glasbenik z absolutnim glasbenim posluhom - posebnim darom, ki ga je deležen le eden na 50.000 zemljanov, se nam je Slovencem še posebej vtisnil v spomin kot avtor številnih popevk: Silvestrski poljub, Vozi me vlak v daljave, Mati bodiva prijatelja, Mini maxi, Kako sva si različna, Solza, ki je ne prodam, Samo nasmeh je bolj grenak, Nad mestom se dani, ...; in tudi kot avtor številnih jazzovskih kompozicij: Križanke, Ognjemet, Zeleni pekel, Privid, ...
Poleg vodenja Big Banda RTV Ljubljana ga je zaznamovalo tudi glasbeno udejstvovanje tujini. Pod psevdonimoma Jeff Conway in Simon Gale se je Jože Privšek močno uveljavil kot glasbenik in avtor v Evropi in Ameriki. Njegova dela niso bila spregledana niti s strani največjih imen svetovnega Jazza. Četudi je bil v Sloveniji nagrajen z nagradami: Zlata arena za glasbo, Kozinova nagrada, nagrada Prešernovega sklada, nagrada Društva slovenskih skladateljev, je njegovo delo v očeh Slovenk in Slovencev še vedno premalo poznano in cenjeno. Jože Privšek v očeh poznavalcev še danes predstavlja mavrico slovenske zabavne in jazzovske glasbe. Pokopan je v Škofljici.