zolnir Odkrito.si

Nova družinska sreča Urške Žolnir Jugovar

Nina Donelli 1 Svet24.si

Na kom se najbolj sprosti seksi Nina?

harry_meghan markle Svet24.si

FOTO: To je gesta Meghan Markle, ki je razkrila, ...

dolina triglavskih jezer, triglavska jezera Svet24.si

Razkrivamo največje slovenske veleposestnike

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Meghan Markle Njena.si

Tri dni po poroki že krši kraljevo kodo oblačenja

khloe kardashian Njena.si

Khloe Kardashian po porodu že v fitnesu, ...

s.g./j.u.

Na današnji dan...

Klarinetist Franc Tržan.

Klarinetist Franc Tržan.

... se spominjamo legendarneg​a klarinetist​a​, prof. Franc Tržan (1927 - 2016). ​Rodil se je 14. maja 1927. Po osnovni šoli v Trbovljah je nadaljeval šolanje v obrtno-rudarski šoli. Leta 1950 se je vpisal na glasbeno akademijo v Beograd, smer klarinet, študij pa je dokončal v Ljubljani pri prof. Mihu Gunzku. Svoje podiplomsko izpopolnjevanje je opravil na Dunaju.
Njegov življenjski uspeh je bil dosežen leta 1971, ko je bil kot glasbeni ambasador povabljen v svetovni simfonični orkester, sestavljen iz najboljših glasbenikov sveta. V tej svetovni glasbeni eliti so koncertirali v New Yorku, Washingtonu in na Floridi. Leta 1973 je bil odlikovan z medaljo dela.
Franc Tržan je bil dolgoletni član slovenske filharmonije, sicer pa smo lahko njegov odličen ton klarineta poslušali tudi 3 leta v Kvintetu Avsenik. Od Avsenikov se je poslovil leta 1962, ko so se Avseniki odločili za profesionalno glasbeno pot.
4b75c46b0158b10e272db6270f966e8c.jpeg
Ker pa je prof. Tržan ravno v tistem času dobil stalno službo v Slovenski fiharmoniji, se tej ​ponujeni priložnosti ni bil pripravljen odreči. Njegovo mesto pri Avsenikih je leta 1962 zapolnil izjemen klarinetist Albin Rudan.​ ​Tržan je sodeloval tudi z ansamblom Borisa Franka, največ studijskih posnetkov domače glasbe pa je posnel z ansamblom Borisa Kovačiča, katerega glasba je še danes vredna vsakega občudovanja.​ ​​Tisti, ki ​glasbe Ansambla Borisa Kovačiča ne poznate, si jo le zavrtite in ji dajte priložnost, da Vam postane všeč.
​Franc Tržan je zadnja leta bival v Domu upokojencev na Fužinah, saj je trpel za hudo obliko demence. Ta fantastičen glasbenik, katerega ime bo v slovenskem glasbenem prostoru ostalo zapisano z zlatimi črkami, se je poslovil v 90. letu starosti. Pokopan je na Ljubljanskih Žalah.​