natasa gorenc Odkrito.si

Nataša Gorenc v norišnici

Melanie Marden Svet24.si

VIDEO: Spregovorila »gola Melania«: grozijo ji s...

jasnovidnost Petisvet.si

Čutila sem, da se bo sinu zgodilo nekaj groznega

tomislav hlevnjak Svet24.si

V grozljivi nesreči umrl policist Tomislav: za ...

einsiedler1 Svet24.si

Ženske se nimamo rade, a za to niso krivi moški

Justin Bieber, Hailey Baldwin Najstnica.si

Justin Bieber končno potrdil poroko

franc sever Njena.si

Iz zakulisja: V areni se je nekaj zalomilo

s.g./j.u.

Na današnji dan...

Klarinetist Franc Tržan.

Klarinetist Franc Tržan.

... se spominjamo legendarneg​a klarinetist​a​, prof. Franc Tržan (1927 - 2016). ​Rodil se je 14. maja 1927. Po osnovni šoli v Trbovljah je nadaljeval šolanje v obrtno-rudarski šoli. Leta 1950 se je vpisal na glasbeno akademijo v Beograd, smer klarinet, študij pa je dokončal v Ljubljani pri prof. Mihu Gunzku. Svoje podiplomsko izpopolnjevanje je opravil na Dunaju.
Njegov življenjski uspeh je bil dosežen leta 1971, ko je bil kot glasbeni ambasador povabljen v svetovni simfonični orkester, sestavljen iz najboljših glasbenikov sveta. V tej svetovni glasbeni eliti so koncertirali v New Yorku, Washingtonu in na Floridi. Leta 1973 je bil odlikovan z medaljo dela.
Franc Tržan je bil dolgoletni član slovenske filharmonije, sicer pa smo lahko njegov odličen ton klarineta poslušali tudi 3 leta v Kvintetu Avsenik. Od Avsenikov se je poslovil leta 1962, ko so se Avseniki odločili za profesionalno glasbeno pot.
4b75c46b0158b10e272db6270f966e8c.jpeg
Ker pa je prof. Tržan ravno v tistem času dobil stalno službo v Slovenski fiharmoniji, se tej ​ponujeni priložnosti ni bil pripravljen odreči. Njegovo mesto pri Avsenikih je leta 1962 zapolnil izjemen klarinetist Albin Rudan.​ ​Tržan je sodeloval tudi z ansamblom Borisa Franka, največ studijskih posnetkov domače glasbe pa je posnel z ansamblom Borisa Kovačiča, katerega glasba je še danes vredna vsakega občudovanja.​ ​​Tisti, ki ​glasbe Ansambla Borisa Kovačiča ne poznate, si jo le zavrtite in ji dajte priložnost, da Vam postane všeč.
​Franc Tržan je zadnja leta bival v Domu upokojencev na Fužinah, saj je trpel za hudo obliko demence. Ta fantastičen glasbenik, katerega ime bo v slovenskem glasbenem prostoru ostalo zapisano z zlatimi črkami, se je poslovil v 90. letu starosti. Pokopan je na Ljubljanskih Žalah.​