tatjana mihelj Odkrito.si

Obraz Planet TV žaluje

som Svet24.si

Orjaški ulov iz Ormoškega jezera

Roke bog Petisvet

Žal mi je, čas je, da greš

Kolinda Grabar Kitarovič_rusija 2018 Svet24.si

"Smo najbolj revni v EU!" je spomnil politike, ki ...

nuby lončki odpoklic Svet24.si

Pozor! Ste kupili ta lonček? Nemudoma ga vrnite!

4 - Nika Zorjan Najstnica.si

Nika Zorjan uživa v poletju

meghan markle Njena.si

Meghan Markle na robu solz

s.g.

Danes praznuje 70 let harmonikar, Janez Goršič!

Na današnji dan pred 70 leti se je v Ljubljani rodil JANEZ GORŠIČ, harmonikar, komponist in dolgoletni član Dobrih znancev. Janez je diplomiral je na fakulteti za strojništvo, pred upokojitvijo pa je bil zaposlen kot inženir v Ljubljanskem Leku. Z glasbo se je začel ukvarjat ljubiteljsko že v rani mladosti. Glasbeno šolo je obiskoval v Ljubljani Moste-Polje na Kodeljevem, kjer ga je dve leti poučeval tudi priznani radijski in orkestralni harmonikar Jože Kampič. Leta 1967 se je kot študent priključil Akademski folklorni skupini France Marolt, s katero je v sedmih letih obredel kar nekaj sveta. Sledilo je prvo vabilo v narodno-zabavne vode. Igral je v ansamblu Rudija Bardorferja, Veselih planšarjih pod vodstvom Frančka Povšeta, nadaljnjih 15  let je preživel z Dobrimi znanci, od leta 1990 pa ustanovil studijski ansambel Janeza Goršiča, ki je sprva tudi nastopal na javnih prireditvah.

ea7651f4f9d9e381298f7dabbc46d159.jpeg

Janez Goršič z Dobrimi znanci.

Od leta 1998 je po smrti legendarnega Vitala Ahačiča postal njegova dobra zamenjava v Ribniškem oktetu. Svoje bogato glasbeno znanje še vedno prenaša na mlajše generacije in piše številne glasbene priredbe slovenskih narodnih pesmi, ki jih v studiu Zlati zvoki snemata s pevcem Jožetom Černetom - tudi dolgoletnim članom Koroškega akademskega okteta, sicer pa je bil ravno Jože zadnji pevec, ki ga je spremljal pionir harmonike, Avgust Stanko. Janez in Jože se lahko pohvalita, da sta nedavno posnela natanko 100 narodnih pesmih, ki sta jih uradno posnela na treh zgoščenkah. Šušlja se, da Janez pripravlja novo narodno-zabavno zgoščenko v kvintetovski zasedbi, ki se je Veseljaki zelo veselimo.

Jubilantu želimo obilo dobrega zdravja ter mu nazdravljamo še na mnoga leta!

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Prav tako danes praznuje najstarejši član ansambla Vihar, TOMAŽ PREVORČIČ. 

ba16660025379236744be23d25968091.jpeg

Tomaž Prevorčič, vodja Absambla Vihar.

Rodil se je na današnji dan, leta 1980.  V ansamblu Vihar igra harmoniko, poje, preostali člani pa so mu zaupali tudi vodenje skupine. Četudi je po poklicu prodajalec, se rad poheca da v fotokopirnici, kjer je zaposlen, kopira diplomske in seminarske naloge - no, pa tudi denar vam bo skopiral, da vam ga nikoli ne zmanjka. Tomaž se je harmoniko učil pri Branetu Klavžarju, s katerim še vedno prijateljuje in največ viž za ansambel Vihar Brane ustvari prav med njunim skupnim druženjem. Za ansambel Vihar pa seveda veliko ustvarja tudi Romana Cafuta, ki je "pevska mama" njihove Klare.

Tomažu privoščimo vse najboljše in mu želimo lepo praznovanje.