n.c.p.

Dobra kuha: Gorenjska enolončnica

Enolončnice se večinoma pripravljajo jeseni in pozimi, saj so same po sebi zelo nasitne in nas v mrzlih dneh prijetno pogrejejo.

Enolončnica je preprosta jed, ki jo lahko s kosom domačega kruha postrežemo tudi kot samostojno jed, saj vsebuje dovolj hranljivih sestavin, ki jih mora vsebovati kosilo ali večerja. Je neke vrste gosta juha, sestavljena iz več različnih vrst živil, predvsem zelenjave. Enolončnice se večinoma pripravljajo jeseni in pozimi, saj so same po sebi zelo nasitne in nas v mrzlih dneh prijetno pogrejejo.
Priprava enolončnic je zelo priročna, saj ne zahteva veliko dela, hkrati pa enolončnice s pravilno izbiro sestavin lahko predstavljajo povsem hranljiv obrok. Razne zelenjavne juhe predstavljajo odlično rešitev, da v svojo prehrano vključimo več zelenjave.
Gorenjska enolončnica
Sestavine:
50 dag svinjine
20 dag krompirja
20 dag jušne zelenjave (korenje, zelena, peteršilj)
1 žlica smetane
1 žlica moke
1 čebula
3 kisle kumarice
1 par hrenovk
1 par klobas
1 jušna kocka
olje
500 ml juhe ali vode
Priprava:

Čebulo na olju narahlo popražimo. Dodamo meso in ga prepražimo. Nato primešamo jušno zelenjavo. Vse skupaj dušimo, dokler se jed ne omehča. Dodamo krompir.

Prilijemo nekaj vode ter zgostimo z eno žlico smetane in eno žlico moke. Na koncu primešamo še klobase, hrenovke in kumarice.