n.c.p.

Dobra kuha: Česnova juha

Česnova juha je zdrava in okusna jed ali predjed, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku.

Česnova juha je zdrava in okusna jed ali predjed, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku. Česen je kot vemo zelo zdrav, tudi pri nas smo že večkrat pisali o njegovih zdravilnih učinkovinah, da pa ga boste lažje vključili v vašo prehrano, je česnova juha prava izbira, saj okus ni tako močan kot pri surovem česnu. Česen je naravni antibiotik, ki zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice in hkrati tudi pomlajuje možgane in imunski sistem.
Sestavine:
1 čebulo
4 stroke česna
žlica masla
7 dcl jušne osnove
2 krompirja
svež timijan
sol in poper
smetana (kisla ali za kuhanje)
Priprava:
Česen in čebulo olupite in nasekljajte. Čebulo popražite na stopljenem maslu in jo počasi pražite deset minut – previdno, da ne porjavi. Dodajte ji česen in skupaj dušite še kakšni dve minuti, medtem ko mešate, da začutite močan vonj. Dodajte jušno osnovo in na majhne koščke narezan krompir. Nekaj časa kuhajte, potem pa dodajte še timijan. Ko je krompir kuhan, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Potem zmešajte s paličnim mešalnikom in začinite še s soljo in poprom po okusu. Dodajte malo kisle smetane ali smetane za kuhanje ter vrnite na ogenj, kjer počasi segrevajte.