n.c.p.

Dobra kuha: Zdrobova juha

Žito je pomembno živilo, ki ga človek pozna že 10 tisoč let....

Žito je pomembno živilo, ki ga človek pozna že 10 tisoč let. Vsebuje od osem do 15 odstotkov beljakovin in zelo malo maščob. Ne vsebuje holesterola, ima pa od 60 do 80 odstotkov ogljikovih hidratov, ki so pomembni za energijo.
Pšenični zdrob je trdni del pšenice in je vmesna stopnja med moko in kašo. Lahko ga uporabimo v kuhinji, lahko pa z njim dosežemo, da je naša koža lepša in sijoča. Postopek je preprost: pšenični zdrob zmešamo z žličko olivnega olja in žličko medu, in to nanesemo na obraz. S tem odluščimo odmrle kožne celice. A gremo mi raje h kuhanju s pšeničnim zdrobom...
Zdrobova juha
Recept za okusno zdrobovo juho s porom, pehtranom in kislo smetano.
Sestavine
1 kos Por
1 kos Čebula
1 kos Klinčki
Pehtran
0,75l Voda
2 žlici Maslo
100g Pšenični zdrob
Sol
Poper
1 kos Jajce - kokošje, rumenjak
Kisla smetana
Priprava
Por operemo in tanko zrežemo.

Čebulo olupimo, prerežemo na pol in v eno polovico zataknemo klinček.

Liste svežega pehtrana operemo in narežemo.

Zavremo vodo.

V loncu stopimo maslo in na njem 3 minute pražimo zdrob. Dodamo narezan por in pehtranove liste in vse skupaj še malo popražimo.

Zalijemo z vročo vodo, dodamo sol in poper ter obe polovici čebule. Juho pokrito kuhamo na zmernem ognju 1 uro.

Med tem rumenjak razžvrkljamo skupaj s skodelico kisle smetane in 3 žlicami vroče juhe.

Kozico z juho odstavimo, vzamemo ven obe polovici čebule in vlijemo mešanico rumenjaka in kisle smetane. Takoj ponudimo.