IMG-3874 Odkrito.si

Kdo je njen skriti ljubimec?!

Dragan Kojić Keba in Severina Svet24.si

Severinin tast razkril družinske skrivnosti

smrt1montazaJaka Koren Petisvet.si

Trije pogledi na smrt

melania trump Svet24.si

Prva dama Melania želi iz Bele hiše napoditi ...

tomica banfic Svet24.si

Očarljivi Hrvat, ki je omrežil vse Slovenke

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

To je ostalo od hiše Miley Cyrus

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Isaac Palma spakiral kovčke in zapustil Slovenijo

S.G.

Na današnji dan...

Danes bi praznoval Andrej Smolej, kitarist Slovenskih muzikantov. Žal ga ni več med nami, vendar se ga radi spominjamo in ohranjamo v lepem spominu.

Na današnji dan leta 1939 se je rodil Jeseničan ANDREJ SMOLEJ, kitarist in dolgoletni vodja ansambla Slovenski muzikantje. Glasbo je podedoval po materi. Sprva se spopadel s tamburico, od leta 1953 pa je ostal zvest kitari. Prve studijske posnetke je naredil z ansamblom Borisa Franka, katerega član je bil do konca leta 1964. Leta 1965 so člani Frankovega ansambla (harmonikar Vili Kralj, ki je nadomeščal Borisa Franka, kitarist Andrej Smolej, basist Janez Kalšek, trobentar Danilo Pšeničnik, klarinetist Ivo Zupančič in pevka Danica Filiplič) ustanovili Slovenski instrumentalni kvintet, ki ga še danes poznamo pod imenom Slovenski muzikantje.

fa608a9469dbd48d34fe5d4ce9670cd4.jpeg

Slovenski muzikantje

Andrej je vodenje ansambla prevzel leta 1984, po prezgodnji smrti basista, Janeza Kalška. V ansamblu se ni izkazal samo kot odličen glasbenik in vodja, ampak tudi kot zelo dober komponist. Le kdo ne pozna njegovih avtorskih skladb: Veseli muzikant, Do ušes zaljubljena, Živela sem le zate, Večerni mrak, Ko narcise zacveto, Šegava kitara, Mamici, Ne joči, Slovenija, Poslednje sonce, in mnoge druge... Skupno je ustvaril okrog 50 avtorskih del.  Andrej je nepričakovano umrl 6. avgusta 2009, pokopan je na Jesenicah na pokopališču Blejska Dobrava. S tem se glasba v družini ni ustavila. Po glasbenih stopinjah stopata oba Andrejeva sinova Jernej in Klemen, ki sta akademsko izobražena glasbenika in vrhunska kitarista.