mojca horvat Odkrito.si

Mojca Horvat si je podarila novo jadrnico!

meghan markle Svet24.si

FOTO: Meghan Markle ne more več skriti trebuščka

Ženska Petisvet.si

Umreti mora ženska, ki je nosila vsa ta bremena

prometna nesreča, čevelj Svet24.si

V Izoli na prehodu za pešce zbil 13-letnico

Inja Zalta - No Help 1 Svet24.si

Inja Zalta očarala znano romunsko pevko Inno

Ariana Grande Najstnica.si

Ariana Grande končno razveselila oboževalce

kmetija3-22cm Njena.si

Luksuz na kmetiji zgolj past za tekmovalce?

S.G.

Na današnji dan

Danes se spominjamo Ivanke Kraševec Prešern, Draga Hribovška, Jožeta Ekarta in Majde Rebernik.

Danes uradno praznuje svoj rojstni dan ​gospa IVANKA KRAŠEVEC PREŠERN, praznovala pa ga je v resnici že včeraj. Na svet je prijokala 22. oktobra v Münchnu, a so j​o​ ​zdravniški ​uradniki ​v pričo očeta zapisali ​v rojstni list ​dan pozneje, torej ​na ​današnji datum​, ​23. oktob​ra 1941.​ ​

Ivanka je svojo mladost preživela v Metliki, a jo je pot kaj kmalu odpeljala v Ljubljano, kjer se je njena glasbena pravljica začela. Sodelovala je s Tončko Maroltovo (ženo znanega muzikologa, etnologa in zborovodjo Franceta Marolta) in njenim tamburaškim orkestrom, ​s katerim je posnela svoje prve studijske posnetke. Njen talent je bil kmalu opažen​ s strani najboljših slovenskih orkestrov in komponistov. Sodelovala je z ​orkestrom Bojana Adamiča, Jožeta Privška, ​Mojmir​ja​ Sepe​ta, Jureta Robežnika in drugih...

Ko jo je k sodelovanju povabil citrar Miha Dovžan​,​ se je zanjo​ ​začela ​nova glasbena era, sestavljena iz polk in valčkov. Po desetih letih sodelovanja z Dovžano​vim ansamblom​ se je za naslednjih 20 let preselila k Alpskemu kvintetu, kjer je dosegla največjo mednarodno glasbeno prepoznavnost in vrhunec svoje ​glasbene ​kariere. V tem ansamblu je spoznala tudi svojega moža Ivana Prešerna in se z njim leta 1977 tudi poročila. Ko sta zaključila glasbeno kariero​, sta svojo umetniško dušo začela sproščat v​ slikarstvu.

 ::::::::::::::::::::

Na današnji dan se je  pred 78-timi leti rodil​ gospod​​ DRAGO HRIBOVŠEK, dolgoletni snemalec na Radiu Ljubljana in v Studiu Helidon.

e133b268a41ee7bc33b997ce18144982.jpeg

Poleg snemalca Vinka Rojca in Sergeja Dolenca je tudi Drago eden najplodnejših studijskih snemalcev pri nas. Če samo omenimo, da je ​skozi desetletja ​snemal ​najboljše ansamble (legendarn​i​ ​Ansambel bratov Avsenik, Ansambel Lojzeta Slaka, Ansambel Mihe Dovžana, Alpski kvintet, Ansambel Toneta Kmetca, ... pa vse do ansambla Bratje iz Oplotnice, Ansambel Vikija Ašiča, Ansambel Zupan in več sto drugih narodno-zabavnih ansamblov​)​ in več sto drugih ​glasbenih ​skupin​ in različnih glasbenih zvrsti (Tone Janša Quartett, Petar Ugrin, Big band Jožeta Privška, ... pa vse do ​skupine Pepel in kri, Elda Viler, Franjo Bobinac, skupina Prah, ... )...

​L​ahko si samo predstavljate koliko 1.000 posnetkov je posnel ​in ovekovečil ​na svoji poklicni poti.​ Neformalno je tudi on presegel magično mejo 10.000 posnetkov.​

::::::::::::::::::::::::

Danes praznuje 72. rojstni dan tudi gospod JOŽE EKART, pevec, komponist, pisec besedil in soustanovitelj ansambla Ekart (1974 - ).

9d71ea89529f2b1d38c8e23646ffd826.jpeg

Jože je bil dolgoletni član tega štajerskega kvinteta. S prepevanjem je zaključil leta 2013, vodenje pa je prepustil mlajšim članom tega ansambla.

Glasba pa še zdaleč ni edino kar ga je doslej zaznamovalo. Je tudi ljubiteljski gledališki igralec, voditelj radijskih oddaj in televizijski voditelj ter organizator. Zelo odmevna oddaja TV Maribor Polje, kdo bo tebe ljubil je zrasla v enega največjih dogodkov na Dravskem polju.Je avtor dramskih besedil (tudi monokomedij), ki jih je odigral bodisi sam bodisi s katero od amaterskih gledaliških skupin; njegova dela so uprizorile tudi druge skupine. Leta 2012 je združil gledališke igralce nekaj kulturnih društev iz okolice Ptuja in začel na odre postavljati muzikale, npr. Moje pesmi, moje sanje, Dobri vojak Švejk. Pred leti je napisal in režiral muzikal Prijatelji, ostanimo prijatelji, ki je posvečen preminulemu Slavku Avseniku.

Vse najboljše ob rojstnem dnevu jim želimo Veseljaki!

:::::::::::::::::::::::

Spomnimo pa še, da bi danes svoj 69. rojstni dan praznovala tudi ​gospa MAJDA REBERNIK,​ ​odlična avtorica besedil​, ​ki je bila zadnjih ​20 let zapisana narodnozabavni glasbi.

737e0a87021aacd58cb82796b926d9a0.jpeg

Ustvarila je več kot 200 besedil, številna od njih pa so bila nagrajena na največjih festivalih domače glasbe.

Najbolj ponosna je bila na nagrado Jurija Vodovnika, ki jo na pobudo Društva pesnikov slovenske glasbe podeljuje Občina Zreče za dolgoletno in kakovostno pisanje besedil za slovensko glasbo. Majda je s pisanjem besedil začela pred dvajsetimi leti na pobudo Nika Zlobka, takratnega kitarista Ansambla Lojzeta Slaka. S šestim letom se je preselila iz rodne Fare ob Kolpi na Jesenice, kjer je živela z družino. Njen mož je ​bil ​Franci Rebernik, ​prav tako pokojni pevec zasedbe Fantje s Praprotna, zato n​i​ čud​no​, da je ravno za Ansambel Lojzeta Slaka in Fante s Praprotna napisala prve rime in obenem besedilo za eno zadnjih Slakovih viž Dragi prijatelji. V zadnjih letih je največ sodelovala z Igorjem Podpečanom in Branetom Klavžarjem, ustvarjala pa je tudi ​mnoge druge ansamble.