bukovec_brigita1 (1) Odkrito.si

Skrivnostna poroka Brigite Bukovec v tujini

ema 2019_zala kralj_gašper šantl Svet24.si

Kaj pravita zmagovalca Eme o grdih besedah besedah...

Horoskop Petisvet.si

Horoskop od 18.2. do 24.2.2019

denar, prihranki, varčevanje, evri, kalkulator Svet24.si

Ljubljančani, življenje bo še dražje: dražja ...

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Kmetje in kmetica spet iščejo ljubezen

grammy10 Najstnica.si

Slavna raperka popolnoma drugačna

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Žena Isaaca Palme končno pokazala trebušček

a.m./s.g.

Danes praznuje Peter Čare...

Peter Čare, starosta Slovenskega okteta, je glasbo spoznal že v rosni mladosti.

Peter Čare, starosta Slovenskega okteta, je glasbo spoznal že v rosni mladosti. Foto: arhiv

Občinstvo je očaral s svojo polno nižinsko lego glasu.

Na današnji dan leta 1937 se je rodil Peter Čare. Vrhunski pevec je občinstvo očaral s svojo polno nižinsko lego glasu, ki je med prepevanjem po svetovnih koncertnih dvoranah kot cunami nesel vse pred seboj. Koncertno publiko je vidno navduševal v obdobju med letoma 1967–1996 in tako postal po ocenah mnogo strokovnjakov nezamenljiv član Slovenskega okteta. Peter je poln spominov iz tega obdobja, s preostalo sedmerico je namreč prepotoval tako rekoč ves svet.
6cd08648966bccc4d488278110aad1cb.jpeg
Kvartet DO

Glasbenik je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilom Čadežem, Petrom Ambrožem in Tomažem Tozonom) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO, v kateri so sprva prepevali črnske duhovne pesmi, potem pa so postali poznani po svojih priredbah slovenskih narodnih pesmi.

4f7335bd5cacc6b81b5070b32465db56.jpeg
Peter Čare v družbi bratov Avsenik

Številna sodelovanja

Ljubljančana Petra, ki je še danes vzornik mnogim bas vokalistom, tako v svetu komorne zborovske glasbe kot tudi narodnozabavne glasbe, pa ni spregledal niti Vilko Ovsenik. Tako njega kot tudi pevca drugega tenorja, Petra Ambroža, je povabil k sodelovanju kot studijskega pevca.

Leta 1972 in 1973 so v štiriglasnem petju z Emo Prodnik in Francem Korenom nastale zimzelene Avsenikove viže, ki jih najdemo na albumih Zlati zvoki, Za tvoj praznik in Srebrne smučine. A to še ni vse! Petrov bas nas še danes očara v mnogo skladbah, in sicer Pri sedmerih jezerih, S teboj, Srebrne smučine, Pomladni zvonovi, Nikar domov, Zlata poroka, Jadraj z menoj, Gozdarjeva povest, Gozdovi v mesečini, Gremo na Pokljuko, Materinski dan, Veselje, radost, srečo vam želimo. Glasbenik je kot studijski pevec sodeloval tudi z ansamblom Borisa Kovačiča, Alpskim kvintetom, ansamblom  Franca Flereta, ansamblom Henček, ansamblom Vilija Petriča, ansamblom Milčeta Stegua, Slovenskim instrumentalnim kvintetom (današnjimi Slovenskimi muzikanti) ..., pa vse do legendarne jazz-rock skupine September.