tadej pisek Odkrito.si

Nič več skrivnost! To je dekle Tadeja Piška

Medicinske sestre na delo včasih prihajajo tudi bolne Svet24.si

Sestra Laura: Na delo tudi z visoko vročino

Duhovna pot Petisvet

Vse se ruši! Kaj se dogaja?

genova, morandi, viadukt Svet24.si

FOTO in VIDEO: Tragedija v Genovi: minister ...

horoskop, astrologija (1) Svet24.si

Horoskop za sredo, 15. avgusta

Rita Ora Najstnica.si

Rita Ora pokazala svoje telo v kopalkah

Tanja Ribič Njena.si

Tanjo Ribič na morju ujel zgoraj brez

a.m./s.g.

Danes praznuje Peter Čare...

Peter Čare, starosta Slovenskega okteta, je glasbo spoznal že v rosni mladosti.

Peter Čare, starosta Slovenskega okteta, je glasbo spoznal že v rosni mladosti. Foto: arhiv

Občinstvo je očaral s svojo polno nižinsko lego glasu.

Na današnji dan leta 1937 se je rodil Peter Čare. Vrhunski pevec je občinstvo očaral s svojo polno nižinsko lego glasu, ki je med prepevanjem po svetovnih koncertnih dvoranah kot cunami nesel vse pred seboj. Koncertno publiko je vidno navduševal v obdobju med letoma 1967–1996 in tako postal po ocenah mnogo strokovnjakov nezamenljiv član Slovenskega okteta. Peter je poln spominov iz tega obdobja, s preostalo sedmerico je namreč prepotoval tako rekoč ves svet.
6cd08648966bccc4d488278110aad1cb.jpeg
Kvartet DO

Glasbenik je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilom Čadežem, Petrom Ambrožem in Tomažem Tozonom) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO, v kateri so sprva prepevali črnske duhovne pesmi, potem pa so postali poznani po svojih priredbah slovenskih narodnih pesmi.

4f7335bd5cacc6b81b5070b32465db56.jpeg
Peter Čare v družbi bratov Avsenik

Številna sodelovanja

Ljubljančana Petra, ki je še danes vzornik mnogim bas vokalistom, tako v svetu komorne zborovske glasbe kot tudi narodnozabavne glasbe, pa ni spregledal niti Vilko Ovsenik. Tako njega kot tudi pevca drugega tenorja, Petra Ambroža, je povabil k sodelovanju kot studijskega pevca.

Leta 1972 in 1973 so v štiriglasnem petju z Emo Prodnik in Francem Korenom nastale zimzelene Avsenikove viže, ki jih najdemo na albumih Zlati zvoki, Za tvoj praznik in Srebrne smučine. A to še ni vse! Petrov bas nas še danes očara v mnogo skladbah, in sicer Pri sedmerih jezerih, S teboj, Srebrne smučine, Pomladni zvonovi, Nikar domov, Zlata poroka, Jadraj z menoj, Gozdarjeva povest, Gozdovi v mesečini, Gremo na Pokljuko, Materinski dan, Veselje, radost, srečo vam želimo. Glasbenik je kot studijski pevec sodeloval tudi z ansamblom Borisa Kovačiča, Alpskim kvintetom, ansamblom  Franca Flereta, ansamblom Henček, ansamblom Vilija Petriča, ansamblom Milčeta Stegua, Slovenskim instrumentalnim kvintetom (današnjimi Slovenskimi muzikanti) ..., pa vse do legendarne jazz-rock skupine September.