špela grošelj Odkrito.si

Avtomobilske nezgode znanih Slovencev

natalija gros miha perat Svet24.si

Z vsakim dnem sta vse boljša prijatelja

Salome Svet24.si

Zvezdnica obžaluje, da se je odločila za ...

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

zvezdana mlakar3 Njena.si

Zvezdana Mlakar o pokojnemu igralcu

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

T.V.

Na današnji dan...

Peter Čare je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilom Čadežem, Petrom Ambrožem in Tomažem Tozonom) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO.

Peter Čare je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilom Čadežem, Petrom Ambrožem in Tomažem Tozonom) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO. Foto: arhiv

Praznuje 80. rojstni dan g. PETER ČARE, starosta Slovenskega okteta. Občinstvo je očaral s svojo polno nižinsko lego glasu, ki je med prepevanjem po svetovnih koncertnih dvoranah kot tsunami nesel vse pred sabo. Koncertno publiko je vidno navduševal v obdobju med leti 1967 - 1996 in tako postal po ocenah mnogih strokovnjakov nezamenljiv član Slovenskega okteta.

Peter je poln spominov iz tega obdobja, s preostalo sedmerico je prepotoval tako rekoč ves svet. Peter Čare je še s tremi člani Slovenskega okteta (Danilo Čadež, Peter Ambrož in Tomaž Tozon) prepeval v pevski zasedbi Kvartet DO, v kateri so sprva prepevali črnske duhovne pesmi, potem pa so bili poznani po svojih priredbah slovenskih narodnih pesmih.
Petra Čareta pa ni spregledal niti Vilko Ovsenik. Tako njega kot tudi pevca 2. tenorja, Petra Ambroža je povabil k sodelovanju kot studijskega pevca. Leta 1972 in 1973 so v štiriglasnem petju z Emo Prodnik in Francem Korenom nastale zimzelene Avsenikove viže, ki jih najdemo na albumih ZLATI ZVOKI, ZA TVOJ PRAZNIK in SREBRNE SMUČINE.
Petrov bas nas še danes očara v skladbah: Pri sedmerih jezerih, S teboj, Srebrne smučine, Pomladni zvonovi, Nikar domov, Zlata poroka Jadraj z menoj, Gozdarjeva povest, Gozdovi v mesečini, Gremo na Pokljuko, Materinski dan, Veselje radost srečo vam želimo.
Peter je kot studijski pevec sodeloval tudi z ansamblom Borisa Kovačiča, Alpskim kvintetom, ansamblom Franca Flereta, ansamblom Henček, ansamblom Vilija Petriča, ansamblom Milčeta Stegua, Slovenskim instrumentalnim kvintetom (današnjimi Slovenskimi muzikanti), ansamblom Toneta Perka, .... pa vse do legendarne jazz-rock skupine September.
Ljubljančan je še danes vzornik mnogim bas-vokalistom, tako v svetu komorne zborovske glasbe kot tudi narodno-zabavne glasbe.

Cenjenemu slavljencu ob jubileju iskreno čestitamo in mu nazdravljamo še na mnoga zdrava leta!

RTV Veseljak