Dobra kuha: Dolenjski štruklji z gorčico

Ti štruklji so na Dolenjskem zelo upoštevana jed.

Sestavine:
Testo: 50 dkg moke, 1-2 jajci, 2 žlici olja, mlačna voda, sol.

Nadev: 20 dkg masti, 20 dkg naribanega belega kruha, 4 jajca, 1/4 I pregrete smetane.

Iz mehke in uležane moke, jajc, vode, olja in soli napravimo vlečno testo, ki ga dobro obdelamo in pustimo počivati. Spočito testo razvlečemo, namažemo s smetano in potresemo s prepraženimi drobtinami; med praženjem umešamo med drobtine razžvrkljana jajca, ki naj na vročini samo zakrknejo. Štruklje zvijemo in jih kuhamo v slanem kropu 30 minut.

Včasih so bili na mizi ob vseh družinskih in drugih praznikih, prav tako so s štruklji postregli ob koncu velikih poljskih del.

K tem štrukljem so navadno ponudili domačo gorčico.

Gorčíca, tudi górčica spada med najstarejše začimbe.

Grki so jo poznali že v 4. stoletju pr. n. št., uporabljali pa so jo kot zdravilo in ne kot začimbo. Prvi recept za pripravo gorčice so v 1. stoletjuzapisali Rimljani. V 8. stoletju je v srednji Evropi gorčica prvič omenjena v nekem spisu Karla Velikega. Pred razširitvijo uporabe popra inčilija sta bili gorčica in hren edini ostri začimbi, ki so ju imeli na razpolago evropski kuharji in sta bili temu primerno razširjeni in priljubljeni.

V starem Rimu so zdravniki priporočali gorčico kot zdravilo zoper kačje pike, izpadanje las, gobavost in uši. V srednjem veku so že bolje poznali lastnosti gorčice in trdili »Gorčica krepi prebavo in drobi težke jedi«. To so dokazali tudi moderni znanstveniki - gorčica urejaprebavo in je odlična priloga k mastnim jedem.

Deli na

Kje se nas sliši:

  • | 94.9 MHz | Ljubljana z okolico
  • | 95.5 MHz | Novo mesto z okolico
  • | 95.5 MHz | Celje z okolico
  • | 96.7 MHz | Sevnica (Posavje)
  • | 95.9 MHz | Brežice, Krško (Posavje)
  • | 88.7 MHz | Dobova, Bizeljsko

Kje smo vidni:

  • | SIOL | Kanal 660
  • | TELEMACH | Kanal 130
  • | AMIS | Kanal 423
  • | T-2 | Kanal 78
  • Večina ostalih kabelskih operaterjev
Radio veseljak logotip noga

Vse pravice pridržane © 2019